GuidePedia

0
Image result for daun Balakacida

Di kampung saya pokok Chromolaena odorata ini amat familiar dengan nama "Pokok Berjaya".Pokok ini tumbuh dengan subur dan sangat banyak.

Nama Saintifik Pokok ini ialah Chromolaena odorata.Tanaman ini adalah spesies tropika dan subtropika pokok renek berbunga dalam keluarga bunga matahari.Ciri daunnya berbentuk oval dan bergerigi di bagian tepinya tidak hanya itu daunnya memiliki tekstur sedikit kasar berbeda dengan jenis dedaunan pada umumnya, tanaman ini juga memiliki bunga dan akan berbunga di setiap musim kemarau.Nama umum tanaman ini termasuklah rumpai siam,semak krismas,rumput kapur,bunga flos biasa,hijau komunis dan banyak lagi nama lain mengikut tempat.

Tidak hairan juga bila pokok balakacida ini dibuang begitu sahaja kerana pertumbuhannya yang sangat cepat dan boleh menganggu tanaman lain.

Namun,daun Chromolaena odorata ini ternyata memiliki manfaat yang luar biasa.Tanaman ini boleh dijadikan baja organic,biopestisida dan ubatan tradisional,kerana daun Chromolaena odorata ini mempunyai banyak kandungan zat dan nutrisi yang baik untuk kesihatan.

Kandungan Nutrisi daun Chromolaena odorata
 • Fenol,Alkaloid,Triteperoid,Tannin,Flavonoid dan Limenonen.


Manfaat  Kebaikan Daun Chromolaena odorata.

 • Mencegah Kanser Serviks

Kanser serviks adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya bagi wanita.Untuk mencegahnya anda boleh minum teh Chromolaena odorata.

 • Mengekalkan Kesihatan Reproduktif Wanita

Kesihatan reproduktif adalah perkara penting.Untuk mengekalkan kesihatan anda boleh minum air rebus daun Chromolaena odorata.
 • Mengekalkan Kesihatan Jantung

Adalah penting bagi kita untuk mengekalkan kesihatan jantung,agar jantung sentiasa sihat dan dilindungi daripada penyakit yang boleh gunakan oleh daun Chromolaena odorata.

 • Menurunkan paras kolesterol

Bagi anda yang ingin menurunkan kolesterol, anda boleh minum air rebus daun Chromolaena odorata apabila tahap kolesterol anda meningkat atau selepas makan makanan laut.

 • Menurunkan Tekanan Darah

Bukan sahaja boleh menurunkan kolesterol, daun Chromolaena odorata juga dapat menurunkan tekanan darah anda. Ini berguna bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi.

 • Ubat Sakit Kepala

Bukan sahaja boleh merawat vertigo sahaja, daun Chromolaena odorata juga boleh merawat sakit kepala seperti migrain dan pening.

 • Mencegah Kanser Payudara

Bukan sahaja dapat mencegah kanser serviks, daun Chromolaena odorata juga dapat mencegah kanser payudara.


 • Kurangkan Berat

Bagi anda yang berdiet atau ingin mempunyai berat badan ideal, anda boleh mengambil daun Chromolaena odorata.

 • Luka berdarah

Untuk merawat luka, anda boleh menumbuk daun dan lekatkan pada bahagian yang cedera.

 • Ubat Jerawat

Cara yang sama untuk merawat luka.Untuk merawat jerawat,tumbuk lumat daun dan lekatkan pada jerawat anda.

❤💕 Herbs Loves 💕❤

Post a Comment


Silakan Komen,..
Komen anda amat saya dihargai,..
Terima Kasih,..

 
Top