GuidePedia

0

Image result for bunga telang kebaikan untuk kesehatan

Bunga Telang,Bunga Kembang Telang atau dalam bahasa Inggris disebut Butterfly pea merupakan tanaman liar yang biasa tumbuh dengan mudah dan biasa di dijumpai di hutan maupun halaman rumah yang biasanya digunakan sebagai tanaman hiasan.

Tanaman ini pada umumnya memiliki bunga yang berwarna biru terang, namun sebenarnya kembang telang ini juga memiliki varian warna lain yang berbeza seperti putih, pink, dan juga warna ungu.Kegunaan bunga ini selain digunakan sebagai ramuan tradisional, bunga telang juga dimanfaatkan sebagai pewarna makanan, kuih, mahupun sebagai bahan asas untuk membuat minuman.

Dalam bunga telang ini mengandungi sumber antioksidan seperti flavonoid dan peptida yang bisa digunakan untuk mengatasi berbagai masalah kesihatan dan juga untuk produk kecantikan karena mengandungi flavonoid dan quercetin yang baik untuk kulit serta rambut

Kandungan Kimia dalam Bunga Kembang Telang
Bunga yang memiliki bentuk yang hampir menyerupai kupu-kupu ini memiliki kandungan beberapa senyawa kimia seperti :
Fenol
delphirridin 3,3’,5’
triglucoside
alkaloid
flavonoid
quercetin
saponin
sulfur
ca-oksalat

Pada bagian daunnya kita boleh menemukan kandungan senyawa seperti kaemferol 3-glukoside, triterperroide. Tanaman ini terkenal memiliki akar yang beracun, dimana bagian akar tersebut memiliki efek farmakologis seperti julap (laxative), diuretik, pembersih darah, maupun sebagai perangsang muntah. Sedangkan biji dari bunga telang memiliki efek julap ringan dan dapat digunakan sebagai ubat cacing.


Untuk lebih lengkapnya, berikut akan kami berikan beberapa manfaat bunga telang untuk penyakit dan kecantikan;-

1. Memperbaiki Penglihatan

Bunga telang mempunyai kandungan antioksidan yakni proanthocyanidin yang berfungsi untuk meningkatkan aliran darah pada kapilari mata, merawat glaukoma, mengatasi penglihatan kabur, kerosakan retina dan mengatasi mata lelah.

2. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut

Dalam bunga telang ini mengandungi bioflavonoid yang berfungsi untuk meningkatkan pertumbuhan rambut sekaligus mengurangkan uban pra-matang secara semula jadi.

3. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Antioksidan tinggi dalam bunga telang akan merangsang sintesis kolagen dan juga elastin yang akan memberi nafas baru kulit sebagai penyelesaian kecantikan kulit sekali gus mengurangkan kedutan dan pelbagai tanda penuaan seperti garis halus, bintik atau tompok hitam dan juga kedutan.

4. Mengatasi Masalah Feminin

Bunga telang seringkali digunakan sebagai afrodisiak yang akan membangkitkan ghairah seksual. Selain itu, bunga ini juga sangat baik digunakan wanita untuk mengatasi masalah haid ataupun keputihan.

5. Sumber Antioksidan

Flavonoid, antosianin dan juga sebatian fenolik yang akan meningkatkan aktiviti manfaat antioksidan untuk mengurangkan stres oksidatif yang disebabkan kerana penyakit serta penuaan radikal bebas.

6. Sumber Antiinflamasi

Bunga seperti bunga flavonod yang terdapat di hampir semua buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber antioksidan yang kuat untuk anti-radang dan juga meningkatkan sistem imun.

7. Mengatasi Gangguan Pernafasan

Bunga ini juga boleh digunakan sebagai ubat semulajadi yang bertindak sebagai expectorant serta mengatasi kerengsaan organ-organ pernafasan. Sesetengah masalah pernafasan yang dapat diatasi dengan bunga selesema ini adalah selesema, larutan batuk dan juga asma.

8. Anti HIV dan Anti Kanser

Dari beberapa kajian yang dijalankan, cyclopide mengandungi bunga cycloidida yang menunjukkan kesan anti-HIV. Di samping itu, bunga telang juga akan membunuh sel-sel kanser yang mengganggu integriti membran sel supaya ia boleh dimakan sebagai penyelesaian kanser semulajadi.

9. Mengatasi Rambut Rontok

Bunga telang telah digunakan oleh komuniti Thai cukup lama sebagai rawatan botak untuk lelaki dan juga mengatasi rambut kelabu pramatang. Salah satu ramuan utama antosianin akan memudahkan aliran darah pada kulit kepala supaya folikel rambut dapat menjadi lebih kuat.

10. Mengekalkan Kesihatan Jantung

Dalam kajian hiperlipidemia yang disebabkan, bunga teles terbukti kuat untuk menekan trigliserida dan kolesterol tinggi yang bekerja sama kuat dengan beberapa ubat seperti gemfribozil. Bahagian yang paling berkuasa untuk mengurangkan jumlah kolesterol adalah bahagian akar supaya dapat meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan.

11. Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

Bunga telang juga sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk diuretik yang dapat meningkatkan air kencing dan mengurangkan masalah darah yang sangat baik untuk mengurangkan hipertensi dan menurunkan berat badan.

12. Mengatasi Demam

Di dalam bunga telang juga terdapat ciri anti piretik yang dapat mengurangkan demam dengan melebarkan saluran darah di bawah lapisan kulit. Dengan peningkatan aliran darah, demam akan diturunkan lebih cepat.

13. Makanan Tradisional

Di Asia Tenggara terutamanya Thailand, buanglah yang diperas dan diekstrak dan campurkan dengan santan sebagai ramuan asas pencuci mulut Thai, Nam dok anchan yang sejenis minuman menyegarkan dan ditambah dengan campuran madu dan sirap gula. Selain membuang telur juga digunakan sebagai faedah makanan ringan yang dicelupkan dalam adunan dan goreng. Di Malaysia, ekzos ditambah ke beras yang dikenali sebagai beras kerabu.

14. Mengatasi Dementia

Dari beberapa kajian juga terbukti jika bunga telang dapat meningkatkan keupayaan untuk menghafal tikus sehingga bias digunakan manusia untuk merawat demensia.

15. Menyembuhkan sakit kepala

Sebagai pengganti ubat sakit kepala komersial, anda boleh menggunakan bunga ini sebagai ubat semula jadi untuk mengatasi sakit kepala yang telah membuktikan kegunaan.

16. Mengubati Serangga Serangga
Gigitan serangga dan ular beracun juga boleh dirawat dengan semulajadi dengan bunga ini. Ekstrak bunga bunga boleh menjadi pertolongan pertama terhadap gigitan serangga atau haiwan berbisa sebelum dibawa ke hospital.

17.  Mengatasi Kesakitan Telinga

Manfaat seterusnya bunga telang adalah untuk mengatasi sakit telinga. Cara untuk menggunakannya juga agak mudah iaitu dengan menggunakan ekstrak dari bunga telang yang telah dicampur dengan garam di telinga. Lakukan dengan cara ini dengan kerap sehingga sakit telinga boleh sembuh.

18. Menyembuhkan bisul

Ulser atau abses yang berlaku di permukaan kulit juga boleh diatasi dengan bunga telang. Caranya ialah melicinkan bunga telur dengan gula jawa dan kemudian dioleskan pada bisul atau abses secara teratur.

19. Antimikrobial

Dalam satu kajian juga terbukti jika ekstrak bunga mempunyai aktiviti anti mikrobiologi yang dapat melindungi tubuh dari pelbagai penyakit yang disebabkan oleh pseudomonas aeruginosa, escherichia coli dan klebsiella pneumonia.


Manfaat bunga liar yang merupakan tumbuhan liar terbukti mengandungi banyak nutrien, terutama antioksidan yang sangat baik untuk mengatasi pelbagai penyakit berbahaya, mengekalkan kulit dan rambut yang sihat hanya dengan meminum atau memakan ekstrak bunga secara teratur.#Sumber;Manfaat.co.id❤šŸ’• Herbs Loves šŸ’•❤

Post a Comment


Silakan Komen,..
Komen anda amat saya dihargai,..
Terima Kasih,..

 
Top